Orvosi szótár - Méhsüllyedés - descensus uteri

Méhsüllyedés - descensus uteri

A méhsüllyedés- descensus uteri- alapvető oka a gátizomzat meggyengülése, leginkább hüvelyi szülést követően. A gátizomzat elveszti erejét, eredeti, a kismedencei szerveket tartó funkciójának nem képes megfelelni. A méh a hüvelybe süllyed, előbb a beteg azt tapasztalja, hogy „megnyúlik a méhnyak”. Súlyosabb állapotban a méhszály megjelenik a hüvelybemenetben, majd idővel abból ki is bújhat. Végül nem csak a méhszáj, hanem maga a méhtest is kitüremkedhet a hüvelyből.

A méhsüllyedés fázisai

A méhsüllyedés kezelését érdemes a komplex konzervatív terápiával elkezdeni- lásd komplex konzervatív terápia menüpont, LadyPower-, melynek elemei közül a kocka pesszárium rendszerint azonnal mérsékli, megszünteti a panaszokat, az elektro stimulátor újra építi az idegi kapcsolatokat, a hüvelysúly pedig erősíti a gátizomzatot. Fontos kiemelni, hogy süllyedés- hólyagsérv, végbélsérv, méhsüllyedés- esetén azért elsődleges fontosságú a gátizomzat erősítése, mert az tartja alulról a méhet és a kismedence egyéb szerveit, a méhszalagok csak stabilizálnak.

Ezért javítható a méhsüllyedés is a komplex konzervatív terápia segítségével. Csak e lehetőség után érdemes megfontolni a műtét kérdését, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a komplex konzervatív terápia az esetek többségében javulást eredményez- ennek mértéke természetesen függ a probléma súlyosságától és az egyén adottságaitól. Ha a műtét mégis elkerülhetetlennek bizonyul, a gátizom megfelelően végzett edzése mellett- lásd hüvelysúly-, a műtéti eredmény tartósan megmaradhat.

Bővebb információ:

www.ladypower.hu

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.