Orvosi szótár - Inkontinencia

A női vizeletinkontinencia két leggyakoribb típusa a stressz inkontinencia és a sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia

Stressz inkontinencia

A vizelet inkontinencia típusai között ez a leggyakrabban előforduló probléma, az esetek mintegy 40%-át teszi ki. Körülbelül kétszer annyi az érintettek száma, mint a második leggyakoribb típust, a sürgősségi inkontinenciát illetően. Gyenge gátizomzat esetén a tüsszentéskor, köhögéskor, emelésnél, nevetéskor, sportolás során illetve terhesség kihordásakor megnövekvő hasűri nyomásnak a gátizomzat nem bír ellenállni és elcsöppen a vizelet. A vizeletcsepegéssel a hölgyek többsége leginkább a szülést követően, illetve a változó korhoz érkezvén találkozik. Szüléskor ugyanis a gátizomzat és a hüvelyfalat rögzítő szalagok is sérülhetnek, a menopausában bekövetkező hormonális változások pedig tovább gyengítik a gátizomzat teherbíró képességét.

Sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia

Azok a hölgyek, akik e problémával szembesülnek időnként azt érzik, hogy a húgyhólyagot sürgősen ki kell üríteniük és, minden igyekezetük ellenére képtelenek visszatartani a vizeletet. Az inkontinencia ezen típusánál az alapvető problémát a központi idegrendszer által leadott ingerek és a húgyhólyag működése közti összehangoltság nem megfelelő jellege okozza.

Az inkontinencia műtét nélküli kezelési módjáról bővebben olvashat a Konzervatív terápia menüpont alatt.

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.