Orvosi szótár - Hüvelysúly

Kategória: Szótár

Hüvelysúly

A hüvelysúly olyan tampon formájú gyógyászati segédeszköz- nem gésagolyó!-, mely a gátizomzat erősítését szolgálja. A hüvelybe helyezvén, a hüvelysúly egy izomösszehúzódást eredményező reakciót vált ki, így segitségével elkerülhető az a tipikus hiba, melyről a gátizomtornát abbahagyó hölgyek számolnak be. Ugyanis a gátizomtorna során gyakran nehezen lokalizálható a gátizomzati munka, és a hölgyek sokszor a hasi izmaikat húzzák össze a gátizomzat helyett, mely lefelé préseli a kismedence szerveit, így tovább gyengül a gátizomzat.

Hüvelysúly

Fontos kiemelni, hogy a sérves, süllyedéses- hólyagsérv, végbélsérv, hüvelysüllyedés, méhsüllyedés - panaszokkal küzdő hölgyek számára kezdetben érdemesebb fekve használni a hüvelysúlyt, ugyanis állva használva azt tapasztalhatják, hogy akár egy jelentősebb súlybetéttel rendelkező súly is bennmarad a hüvelyben erőfeszítés nélkül. Ilyen esetben arról van szó, hogy a sérvek miatt egyenetlenné vált hüvelyfal tartja meg a hüvelysúlyt, nem pedig a valós izommunka. Tehát a hüvelysúlyt mindaddig fekvő pozícióban kell használni, míg a sérves, süllyedéses tünetek szűnni nem kezdenek, bővebben lásd a komplex konzervatív terápia menüpontot, illetve:

http://www.ladypower.hu/index.php/hu/lady-power-komplex-terapia-elemei

Komolyabb sérvek, süllyedés esetén nem elégséges a hüvelysúly egyedülálló használata, szükséges lehet az elektrostimulációs kezelés, illetve a szilikon pesszárium.

Hozzászólás (0 Hozzászólások)

Orvosi szótár - Inkontinencia

Kategória: Szótár

A női vizeletinkontinencia két leggyakoribb típusa a stressz inkontinencia és a sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia

Stressz inkontinencia

A vizelet inkontinencia típusai között ez a leggyakrabban előforduló probléma, az esetek mintegy 40%-át teszi ki. Körülbelül kétszer annyi az érintettek száma, mint a második leggyakoribb típust, a sürgősségi inkontinenciát illetően. Gyenge gátizomzat esetén a tüsszentéskor, köhögéskor, emelésnél, nevetéskor, sportolás során illetve terhesség kihordásakor megnövekvő hasűri nyomásnak a gátizomzat nem bír ellenállni és elcsöppen a vizelet. A vizeletcsepegéssel a hölgyek többsége leginkább a szülést követően, illetve a változó korhoz érkezvén találkozik. Szüléskor ugyanis a gátizomzat és a hüvelyfalat rögzítő szalagok is sérülhetnek, a menopausában bekövetkező hormonális változások pedig tovább gyengítik a gátizomzat teherbíró képességét.

Sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia

Azok a hölgyek, akik e problémával szembesülnek időnként azt érzik, hogy a húgyhólyagot sürgősen ki kell üríteniük és, minden igyekezetük ellenére képtelenek visszatartani a vizeletet. Az inkontinencia ezen típusánál az alapvető problémát a központi idegrendszer által leadott ingerek és a húgyhólyag működése közti összehangoltság nem megfelelő jellege okozza.

Az inkontinencia műtét nélküli kezelési módjáról bővebben olvashat a Konzervatív terápia menüpont alatt.

Hozzászólás (0 Hozzászólások)

Orvosi szótár - Hüvelyplasztika

Kategória: Szótár

A méhsüllyedés, hüvelysüllyedés, hólyagsérv, végbélsérv, hüvelyplasztikai műtétek alapvető problémája, hogy a műtét elvégzése után sem nő a gátizom ereje, vagyis az gyenge marad, így nem képes megfelelni alátámasztó funkciójának. Így érthető, hogy a műtétek sok esetben nem érik el a kívánt hatást, illetve a problémák a műtétet követően kiújulnak.

A méhsüllyedésben szenvedő hölgyek számára, ha még szülni szeretnének, az ún. Manchester plasztikát szokták felajánlani. A műtét során a méhnyakat csonkolják, a méhszalagokat megrövidítik, valamint mellső hüvelyplasztikát és hátsó hüvelyplasztikát végeznek. Sajnos ezzel a műtéti technikával sem növelhető a gátizom ereje, vagyis az alátámasztási probléma megoldás nélkül maradván, az eredmények sok kívánni valót hagynak maguk után. Ha a süllyedésben szenvedő hölgy már nem kíván szülni, a méheltávolítás jön lehetséges műtéti kezelésként szóba, szintén mellső- és hátsó hüvelyplasztikával kiegészítve. A műtét ezen típusa sem képes az alátámasztási problémát megoldani.

A mellső hüvelyfal süllyedésekor leggyakrabban mellső hüvelyplasztikát végeznek. A szövetek megnyúlásának oka a műtéttel nem orvosolható, a gátizomzat gyenge marad, az probléma ismét kiújulhat.

A hátsó hüvelyfal süllyedésekor áltralában hátsó hüvelyplasztikát végeznek. A műtét célja a végbélsérv megszüntetése. Az un. levátor plasztika célja a kitágult hüvelybemenet szűkítése egy rosszul végiggondolt elmélet alapján. Ez a műtét gyakran vezet fájdalomhoz, amely már sok fiatal nő normális szexuális életét is lehetetlenné tette. Ettől a műttéttől sem lesz azonban erősebb a gátizomzat, így a probléma kiújúlhat.

Vannak esetek természetesen, melyek során a műtét elkerülhetetlen. A gátizomzat megerősítése nélkül- lásd hüvelysúly, kocka pesszárium, elektro stimulátor, lady power komplex terápia, http://ladypower.hu/index.php/hu/gyogymod-huvely-es-mehsullyedesre-vegbel-es-holyagservre-l- azonban a műtéti eredmény leginkább csak rövidtávúnak bizonyul.

Hozzászólás (0 Hozzászólások)

Orvosi szótár - Méhsüllyedés - descensus uteri

Kategória: Szótár

Méhsüllyedés - descensus uteri

A méhsüllyedés- descensus uteri- alapvető oka a gátizomzat meggyengülése, leginkább hüvelyi szülést követően. A gátizomzat elveszti erejét, eredeti, a kismedencei szerveket tartó funkciójának nem képes megfelelni. A méh a hüvelybe süllyed, előbb a beteg azt tapasztalja, hogy „megnyúlik a méhnyak”. Súlyosabb állapotban a méhszály megjelenik a hüvelybemenetben, majd idővel abból ki is bújhat. Végül nem csak a méhszáj, hanem maga a méhtest is kitüremkedhet a hüvelyből.

A méhsüllyedés fázisai

A méhsüllyedés kezelését érdemes a komplex konzervatív terápiával elkezdeni- lásd komplex konzervatív terápia menüpont, LadyPower-, melynek elemei közül a kocka pesszárium rendszerint azonnal mérsékli, megszünteti a panaszokat, az elektro stimulátor újra építi az idegi kapcsolatokat, a hüvelysúly pedig erősíti a gátizomzatot. Fontos kiemelni, hogy süllyedés- hólyagsérv, végbélsérv, méhsüllyedés- esetén azért elsődleges fontosságú a gátizomzat erősítése, mert az tartja alulról a méhet és a kismedence egyéb szerveit, a méhszalagok csak stabilizálnak. /lásd alsó ábrák http://www.ladypower.hu/index.php/hu/orvosi-szotar/28

Ezért javítható a méhsüllyedés is a komplex konzervatív terápia segítségével. Csak e lehetőség után érdemes megfontolni a műtét kérdését, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a komplex konzervatív terápia az esetek többségében javulást eredményez- ennek mértéke természetesen függ a probléma súlyosságától és az egyén adottságaitól. Ha a műtét mégis elkerülhetetlennek bizonyul, a gátizom megfelelően végzett edzése mellett- lásd hüvelysúly-, a műtéti eredmény tartósan megmaradhat.

Bővebb információ:

www.ladypower.hu

www.mehsullyedes.info

Hozzászólás (0 Hozzászólások)

Orvosi szótár - Végbélsérv - rectocele

Kategória: Szótár

Végbélsérv - rectocele

Végbélsérv esetén a gátizomzat elveszti rugalmasságát, erejét, nem képes megfelelni az eredeti kismedencei szerveket tartó, támasztó funkciójának, így a végbél a hüvelybe boltosul, súlyosabb esetben a hüvelybemenetben is megjelenik, abból kidomborodik.

Végbélsérv (rectocele)

Fontos tudni, hogy ez a folyamat semmiképpen sem tekinthető a szüléssel „természetesként” együtt járó jelenségnek, kezelni kell, mert idővel súlyosbodik és nem pusztán esztétikailag okozhat panaszokat.

A végbélsérv, rectocele, tünetei:

– húzó fájdalom deréktájon illetve alul,

- nehéz székletürítés,

- a szexuális érzékelés romlása,

- „tátongó” hüvely

A végbélsérv az esetek többségében nagyon jól kezelhető műtét nélkül, a konzervatív terápia eszközeivel - szilikon kocka pesszárium, elektro stimuláció, hüvelysúly, lásd konzervatív terápia - LadyPower - bal menüpont, illetve www.ladypower.hu. Néhány esetben a műtét lehetőségét sem szabad azonban kizárni, előfordulhat ugyanis, hogy bizonyos okokból a konzervatív terápia mellett mégis el kell végezni a műtétet, ez utóbbi eredménye azonban a tapasztalatok szerint tartósan megmarad, ha megfelelően eddzük a gátizomzatot - lásd hüvelysúly.

Hozzászólás (0 Hozzászólások)

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.